Borůvky a jejich zdravotní účinky

Borůvky jsou úžasnou kombinací chutného a zdravého, což se, jak vidíte, v našem životě nestává tak často. V jakémkoli stavu, ať už čerstvé nebo sušené bobule, obsahují obrovské množství vitamínů a mnoho dalších stopových prvků, které jsou pro člověka v moderním tempu života tak nezbytné. Od starověku se borůvkám říká „omlazující“. Příznivé vlastnosti borůvek byly uznány jak vědci, tak tradiční medicínou. Hlavní věc je, že se shromažďuje v ekologicky čistých oblastech. 


Borůvky zdraví


Hlavní výhodou této bobule jsou antioxidanty. Na buněčné úrovni ovlivňují maligní nádory, přičemž nedávají důvod k jejich vzniku, to znamená, že představují dobrou prevenci. Antokyany jsou borůvkové antioxidanty, které jsou účinné při prevenci rakoviny. Kromě borůvek jsou tyto antioxidanty přítomny také v jiné zelenině a ovoci: jablka, tmavé hrozny, červené zelí, ale pokud jde o množství, jsou všechny nižší než „omlazující“ bobule.


Borůvky obsahují mnoho prvků: sacharidy, draslík, hořčík a fosfor. Nezapomeňte na organické kyseliny, železo, měď a další minerály. Kyselina pantothenová, která podporuje lepší metabolismus, se také nachází v borůvkách, stejně jako všechny druhy vitamínů: A, C, B1, B6, vitamín PP.


Navíc obsahuje pektiny, které čistí vaše střeva od toxinů a soli.


Borůvky jsou vynikající antiseptikum a antibiotikum z přírody. Borůvky se používají k léčbě kašle nebo hrdla a jsou užitečné díky svým blahodárným vlastnostem. Používají jak samotné bobule, tak odvar z listů.


Stejná borůvka také vyléčí gastrointestinální trakt. Nemoci žaludku, kolitida se léčí šťávou a vývarem, bobulemi, čerstvými i sušenými. Zajímavé je, že zácpa se léčí čerstvými borůvkami, zatímco dearias se léčí sušenými.


Věc je, že borůvky obsahují látky, které mají dezinfekční účinky na žaludek. Současně se zlepšuje střevní mikroflóra a předchází se hnilobným procesům uvnitř střeva.

Borůvky mají protizánětlivý účinek a používají se při onemocněních revmatismu, žlučníku, jater.


Blahodárné vlastnosti borůvek se mohou projevit také při onemocněních urogenitálního traktu. V dávných dobách léčitelé doporučovali borůvkám regulovat menstruační cyklus. Dnes přípravky na bázi borůvek bojují proti chorobám močového měchýře a ledvin.


U komplikací způsobených cukrovkou vám borůvky mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi a stabilizovat vaše orgány a žlázy.


Stejně jako mnoho lesních plodů se i borůvky používají v kosmetických přípravcích určených k zvlhčení pokožky a protizánětlivému účinku.


Užitečnou vlastností borůvek je také jejich schopnost odstraňovat toxiny (volné radikály), které přímo souvisejí s procesem stárnutí a ničením celého organismu.


Borůvky se používají nejen k léčbě nemocí, ale také k prevenci. Užívání léků s použitím borůvek v kompozici, stejně jako bobule samotné, vede ke zvýšení imunity, prevenci rozvoje chorob kardiovaskulárního systému a zlepšení funkce všech orgánů.


Celý tento komplex prospěšných vlastností borůvek by byl neúplný, kdybychom nemluvili o jejich dietní hodnotě. Pouze několik desítek kalorií a již jste se obohatili o obrovské množství vitamínů a minerálů a bobule se vstřebávají rychleji než tablety v těle.


Při hubnutí dávejte pozor na toto bobule. Tady je vše, co tělo potřebuje: sacharidy, bílkoviny, vláknina a podle toho také málo kalorií.


Pankreas je důležitý orgán, který brání rozvoji diabetes mellitus. Vědci zjistili, že borůvky jsou vynikajícím lékem na tuto nemoc. Ale nejen samotné bobule, ale také listy.


Borůvkové listy - příznivé vlastnosti


Listy borůvek obsahují mnoho taninů, kyselin triterpenových, flavonoidů, vitaminu C, éterického oleje, arbutin glykosidů, karotenoidů. Nejlepší čas na sklizeň listů je, když kvetou borůvky. Listy se opatrně stříhají nůžkami, suší se na dobře větraném místě a poté se balí do pytlů.


Listy borůvek mají téměř stejné příznivé vlastnosti jako bobule samotné. Pletou, tonizují a mají antiseptické a protizánětlivé účinky. Naši předkové neváhali použít borůvkové listy jako čajové lístky. Přesto jsou listy nejčastěji používány pro léze a kožní onemocnění: ošetření ran, popálenin, plačícího ekzému a dalších kožních onemocnění. K tomu potřebujete listovou infuzi borůvek: dvě lžíce listů jsou rozdrceny a vařeny s vroucí vodou. Po půl hodině můžete filtrovat a používat.

Čtěte také: Sen o smrti

Žádné komentáře:

Okomentovat